Blogi Blog

Blogi blog

 

Huhtikuu 30, 2022, 18:23 | Ei kommentteja »
Muutaman vuoden tauon jälkeen keitaalla alkaa jälleen tapahtua. Uusi allas on juuri valmistunut maisemalllisesti upeaan paikkaan keitaan välittömään läheisyyteen. Sääksiä ja merikotkia on näkynyt päivittäin. 

Toukokuu 17, 2016, 19:56 | Ei kommentteja »
Tervon sääksikeitaalla siirrytään nyt tarkkailuasemiin. Toimintaympäristön tulevat muutokset eivät juuri tällä hetkellä mahdollista kuvaamisen kannalta tarpeellisen pienen kala-altaan rakentamista. Käytännössä tämä tarkoittaa, etteivät kojut ole vuokrattavissa kuvaajille ainakaan toistaiseksi. Muuten luonnonkalaa nousee hyvin koko ajan lampeen. Esimerkiksi säynäviä ja lahnoja on näkynyt runsain joukoin. Myös kalasääsket ovat jokapäiväisiä vieraita. Odotettavissa on, että kunhan vedenpinta kääntyy reilusti laskuun, sääkset ainakin ajoittain käyvät nappaamassa kalan jos toisenkin.

Huhtikuu 29, 2016, 07:47 | Ei kommentteja »
Eilinen rutiinikäynti keitaan kojuilla tuotti kaksi mielenkiintoista havaintoa lintumaailman ääripäistä. Pian kojuun asettumisen jälkeen merikotka lensi lokkiparven saattelemana kojun läheltä. Ja eipä aikaakaan kun lähimetsästä pyrähti peukaloinen kojun eteen pyrstö pystyssä keikaroimaan. Parin tunnin aikana puolenkymmentä sääkseä teki myös ohilennon suuntana kalanviljelylaitoksen apajat. Hyvällä tuurilla ensi viikon alkupuolella pieni verkkoallas on valmiina kaloja ja sääksien iskuja varten.

Huhtikuu 26, 2016, 18:53 | Ei kommentteja »
Viime päivinä telkillä on riittänyt vipinää keitaalla. Koiraat ottavat yhteen naaraiden suosiosta kilpaillessaan. Myös koskelot saalistavat lammella säännöllisesti.

Ilahduttavinta on, että sääksiä on alkanut näkyä runsaammin keitaan yläpuolisessa ilmatilassa. Kala kynsissä ne ohittavat kojut melko matalalla lentäen. Lähistön kalanviljelylaitoksen altaat vetävät vielä niitä vastustamattomasti, mutta keitaaseen on alkanut nousta jo luonnonkalaa. Pienempi verkkoallas on jo tekeillä, joten toivottavasti sääksien mielenkiinto suuntautuu sen jälkeen enemmän keitaan palvelutarjontaan.

Huhtikuu 17, 2016, 18:11 | Ei kommentteja »
Ensimmäinen sääksi ilmestyi keitaan maisemiin jo 8.4. eli hieman tavanomaista aikaisemmin. Eilen keitaalla piipahti useampikin sääksi kai vanhasta muistista. Kevätkutuiset kalat eivät ole vielä nimittäin lampeen nousseet, joten kovinkaan paljoa pyydettävää ei sääksillä vielä tässä vaiheessa ole. Kunhan kevät tästä vielä etenee viikon pari ja jäät lähtevät järvistä, alkaa luonnonkalaa taas ilmestyä kuhisemalla lampeen.

Tänään päivällä kojun vieritse lensi seitsemän uiveloa telkkien ja isokoskeloiden lisäksi. Nopeampi olisi napannut niistä komeat kuvat. Aamulla kojun vierestä puolestaan pomppasi ilmaan kaulushaikara häviten saman tien maisemista.

Tervon Sääksikeitaan viralliset avajaiset ovat siirtyneet koko ajan eteenpäin meistä riippumattomista syistä, mm. pienempi kala-allas odottaa lupaa. Toivon mukaan lähiaikoina eli viimeistään toukokuussa päästään sääksikuvien makuun. Kojut on jo ottavilla paikolla, ja pikku hiljaa niitäkin valmistuu lisää. Toivossa on hyvä elellä.