Blogi Blog

Blogi blog

 

Tammikuu 31, 2016, 19:13 | Ei kommentteja »
Keitaalla alkaa pikku hiljaa tapahtua hiljaisemman sydäntalven taituttua ja valon alkaessa hiljalleen lisääntyä. Pikkulintujen ruokintapaikalla käy aikamoinen vilske aamusta iltaan, kun tiaiset, viherpeipot, punatulkut ja keltasirkut pistelevät apetta kilvan nokkiinsa. Eilen taivaalla liihotteli vanha merikotka ja kanahaukka istahti keitaan laitapuihin tarkkailemaan hetkeksi tilannetta. Saukot kulkevat keitaan sulan kautta päivittäin, tosin toistaiseksi hämärissä. Koskikaratkin pistäytyvät kojujen edessä silloin tällöin. Tulipa kerran pohjantikkakin lähikuusikosta ihmettelemään touhujani, kun raivasin rantavesakoita tulevaa kautta varten.Tammikuu 12, 2016, 20:27 | Ei kommentteja »
Vielä joulun alla keidas lainehti sulana, mutta nyt se on saanut viimein jääkannen. Lumesta on edelleen pulaa, mutta lähipäivinä sekin puute näyttäisi korjaantuvan. Vakituisia vierailijoita ovat odotusten mukaan olleet saukot, jotka kulkevat säännöllisesti keitaan sulapaikan kautta vesistöä ylösalas mennessään. Myös koskikara on asettunut aivan kojujen eteen ja on siten helposti kuvattavissa omissa askareissaan. Merikotka on sekin näyttäynyt, mutta hyvin epäsäännöllisesti ja silloinkin lähinnä lennossa. Tulevaa kesää ajatellen keitaalla on raivattu rantapusikoita kojujen uusia sijoituspaikkoja ajatellen. Mikäli suunnitelmat toteutuvat odotusten mukaan, myös sääksille koittavat varmat apajat erillisen pienen kalastusaltaan muodossa.


Syyskuu 20, 2015, 18:54 | Ei kommentteja »
Viimeisetkin sääkset ovat ottaneet tuulta siipiensä alle ja aloittaneet pitkän lentomatkan talvehtimisalueilleen etelän lämpöön. Samoin harmaahaikarat ovat jo vaihtaneet maisemia.

Jatkuvasta kalatarjoilusta huolimatta sääksien pesintätulos lienee ollut kokonaisuudessaan umpisurkea tänä vuonna. Kaiken lisäksi ainakin jonkinlainen kato kävi myös aikuisten koiraiden keskuudessa eri syistä johtuen. Hieman jännityksellä siis odotellaan ensi kevättä ja eritoten sitä, millainen sääksiparvi ilmestyy Tervon maisemiin.

Lammen vesi laskenut yli 60 senttiä heinäkuun huippulukemista. Nyt olisi olosuhteet erinomaiset sääksien kalastella, sillä lammessa polskii vielä kunnon vonkaleita kesän jäljiltä. Välppien poistamisen jälkeen muutamia jättihaukia lienee noussut apajille, tästä kertovat kunnon posahdukset silloin tällöin.

Kalasyötit ovat kelvanneet hyvin minkeille ja supeille. Nyt odotellaan saukkoja ja myöhemmin lokakuun puolella ensimmäisiä merikotkia. Siihen asti.

Elokuu 17, 2015, 18:58 | Ei kommentteja »
Elokuun alun kummallisin piirre on ollut sääksien väheneminen päivä päivältä. Tällä hetkellä keitaan yllä pyörähtää päivittäin korkeintaan kaksi kalasääskeä, jotka tosin satunnaisesti myös kalastavat. Odotukset loppusyksyn osalta olivat tismälleen päinvastaiset. Esimerkiksi viime syksynä alueella partioi elokuussa lähes kaksikymmentä kalasääskeä.

Olosuhteet keitaalla ovat parhaimmillaan. Vesi on kirkastunut maitokahvista lähes normaalille tasolle, ja pinnan korkeus alkaa sekin olla kohdallaan. Kalat ovat aktiivisia ja niitä on taas runsaasti uuden siikaparven muodossa.

Valitettavasti kuvaamista on jouduttu taas rajoittamaan, vaikka kysyntää kojuille tuntuu riittävän. Viime viikonlopun Äyskosken luontomessut vakuuttivat nekin, että juuri tällaista sääksien kuvauspaikkaa on toivottu Savoon hartaasti.

Tulevaisuuden kannalta kova kysyntä lupaa pelkästään hyvää. Kunhan saadaan ensin sääksetkin vakuutettua keitaan ylivertaisuudesta kalastuspaikkana. Kaikki voi toki vielä muuttua kuluvankin syksyn aikana, mutta siihen tarvittaneen pienoinen ihme. Muutolle sääkset lähtevät vasta syyskuun puolivälin tienoilla.

Elokuu 1, 2015, 08:59 | Ei kommentteja »
Viimeiset pari viikkoa ovat olleet keitaalla melko rauhallista aikaa. Sääkset vierailevat edelleen lammella päivittäin, mutta eivät juuri kalasta. Edellisestä kalansiirrosta on jo sen verran aikaa, että parvi alkaa olla jo liian harva laukaistaakseen sääksien saalistusvietin. Lisäksi kalatkin oppivat varomaan saalistajiaan ja hakeutuvat suojaisiin paikkoihin. Mukavana bonuksena harmaahaikaroita on ilmaantunut maisemiin ja lienee vain ajan kysymys, kun ne keksivät keitaan kala-apajat. Kalankasvattajat eivät luonnollisesti ole yhtä ilahtuneita haikaroista.

Kauden jatko keitaalla riippuu paljolti siitä, kuinka kalastoa saadaan täydennettyä elokuun mittaan. Mikäli lammessa polskii jatkuvasti vastaistutettua kalaa luontaisen kalaston lisänä, koittavat sääksille juhla-ajat nyt ja tulevaisuudessa. 

Tavoitteet kesän osalta on joka tapauksessa saavutettu. Sääkset hyväksyivät lammen ja oppivat saalistamaan siinä. Tämä tuli osoitettua selvästi heinäkuun puolenvälin kieppeillä, jolloin syöksytapahtumia ja kuviakin kertyi ihan mukavasti. Kaiken kaikkiaan usko keitaan tulevaisuuteen on tällä hetkellä paljon vahvempi kuin alkukesällä, jolloin kaikki oli enemmän tai vähemmän uskon varassa.

Luontokuvaajien kiinnostus keidasta kohtaan on ollut ilahduttavan suurta. Toivottavasti mahdollisimman monet pääsevät vielä kuvaamaan sääksien syöksyjä kuluvana syksynä.